Marika Lang

Konst har alltid varit en del av Marika Langs liv. Hon föddes i en konstnärsfamilj där fadern, Yngve Johansson, var både målare och skulptör. Mamma Ruth, utbildad skådespelerska, omskolade sig sedemera till teckningslärare. Redan vid sju års ålder deltog Marika Lang i sin första samlingsutställning. Hon fortsatte att måla under faderns överinseende men även hans konstnärskollegor kom ofta med både råd och kritik. Marika började sin bana med att måla traditionella landskap för att sedan övergå till både abstrakta och surrealistiska motiv som slutligen utvecklades till dagens naivistiska bilder där Marika Lang funnit sin uttrycksform .
I början av sin karriär försörjde Marika sig också som teckningslärare. Hon tog senare ledigt för att resa till England där hon träffade sin blivande make. Efter två år flyttade de tillbaka till Sverige och Marika började att arbeta på ett konstgalleri. 1990 bestämde hon sig för att börja måla på heltid och har sedan dess försörjt sig på måleriet. Marika Lang delar idag sitt liv mellan konsten och familjen; maken Eugene och barnen Charles och Mollie. Navisitiska konstnärer kan ha en tendens att bli stereotypa i sina bilder. Marika Langs färgkänsla och berättarförmåga är så vital, så fylld av humor och glädje att varje tavla alltid blir den andra olik.Marika Langs figurer är inte heller statiska utan ger bilden den rörelse som krävs för att man skall kunna hitta en berättelse i den. Marika säger att hon tror att hon bygger upp sina målningar på samma sätt som en författare kan skriva sina romaner. Människorna i mina bilder dyker först upp i fantasin men allt efter som de tar form på tavlan får var och en sin egen bakgrund och historia. Jag målar inte för att framföra en djupare mening. Jag målar vanliga människor som dansar, handlar, badar, går på krogen, njuter, längtar, drömmer etc. Här finns inga budskap att analysera. Det enda jag vill förmedla är glädje.

 

Profil
Konstsignum:
Gladkonst. Naivism. Färgfröjd. Glada människor. 
Bor:
Aspekullen, Kullavik.
Gör:
Arbetar på heltid som konstnär.
Ålder:
Född 1961.
Familj:
Maken Eugene, sonen Charles (21) och dottern Mollie (19). Katterna Sigge och Mimsan.
På fritiden:
Då är jag social, umgås med familj och vänner och går ut och äter. Jag har inget behov av lugn och ro – det får jag när jag jobbar med min konst.

Redaktionens kommentar
Musik i samklang med Marika och hennes konst skulle kunna vara ABBA:s ”Dancing Queen”.
Eller varför inte ”Waltz Musette

Comments are closed.